Bükülme ve gerilme nedeniyle eklemin kısmen, geçici olarak çıkması sonucu, eklem bağlarının gerilmesi veya yırtılmasına burkulma denir. Burkulmada eklem kısmen, geçici olarak çıkmış ve destek sağlayan bağların bir kısmı gerilmiş veya yırtılmıştır. İlk yarım saatte bazen birkaç saatte gelişen ağrı, şişlik ve hareketlerle ağrı ve bu ağrıya bağlı olarak hareketlerde sınırlılık olur. Burkulma en çok ayak bileği, diz ve el bileği eklemlerinde olur.
Burkulma belirtileri:
- Ağrı, hassasiyet,
- Şişlik, morluk,
- Hareket kısıtlığı,
Burkulmada ilkyardım uygulamaları
Burkulmanın yanında düşmeye bağlı olarak hastada başka yaralanmalar olabileceği her zaman akılda tutulmalıdır. Bu nedenle İlkyardımda hasta bir bütün olarak değerlendirilmelidir.
Başka bir yaralanma olmadığı tespit edildi ise burkulan eklem kontrol edilir. Burkulmaların bir kısmında çıkık ya da kırıklar olabilir. Bu nedenle İlkyardımcı bir doktor muayenesinden geçmediği sürece her burkulma hastasını kırık gibi değerlendirilmelidir.
Burkulma şüphesi olan eklem hareketsiz hale getirilmelidir. Bu işlem uygun bir atelleme işlemi ile yapılabilir.
Burkulma ayak bileği ya da dizde ise hasta yaralı bacak üzerine bastırılmamalıdır.
Burkulan eklem üzerine erken dönemde buz uygulaması hastanın ağrısını azaltacağı gibi iyileşmeyi de kolaylaştırır. Ancak buz cilt üzerine direk olarak uygulanmamalıdır. Bir poşet içinde ya da bir beze sarılarak uygulanmalıdır.
Hasta sırt üstü yatırılıp burkulan kol ya da bacak kalp seviyesinin üzerine yükseltilirse şişlik ve ağrı azaltılabilir.
Her burkulma hastası uygun şartlarda mutlaka hastaneye sevk edilmelidir.